Aktuality
25.09.2024

Kedy má zamestnávateľ povinnosť preplácať dioptrické okuliare?

Mgr. Veronika Mokrá - teplota na pracovisku.

Mgr. Veronika Mokrá

Verejný zdravotník / Bezpečnostný technik / Inštruktor prvej pomoci

Dioptrické okuliare sú jednou z najdôležitejších zrakových pomôcok, ktoré pomáhajú ľuďom s rôznymi zrakovými problémami. Vedeli ste, že prvá skutočná zraková pomôcka pre ďalekozrakých, známa ako „čítací kameň“, sa objavila už okolo roku 1000? Tento menší sklenený kamienok fungoval ako lupa a umožňoval ľuďom s ďalekozrakosťou lepšie vidieť blízke predmety. Dnes sú dioptrické okuliare neoddeliteľnou súčasťou života mnohých ľudí, ktorí potrebujú korekciu zraku.

Kedy má však zamestnávateľ povinnosť preplatiť zamestnancovi dioptrické okuliare? V článku sa pozrieme na celú problematiku.

Najčastejšie zrakové problémy

Najčastejšie zrakové problémy

Očný lekár a optiky nám pomôžu s týmito najčastejšími očnými vadami, kde dôsledne premerajú zrak a odporučia vhodnú korekciu.

Krátkozrakosť ako civilizačný problém

V dnešnej dobe sa krátkozrakosť stáva novým civilizačným problémom. Už takmer viac ako 1/3 svetovej populácie nevidí dobre do diaľky. Predpokladá sa, že v roku 2050 to bude až desivých 50% populácie.

Prečo sa to deje?

Ľudia vykonávajú dlhodobo prácu na blízko, v uzavretých priestoroch, kde sa oko pri aktivite na strednú vzdialenosť už toľko nenamáha. Ide to však na úkor ostrosti videnia do diaľky. Jedným z hlavných rizikových faktorov vplývajúcich na vznik krátkozrakosti – myopie, je využívanie počítačov a mobilných zariadení.

Modré svetlo, ktoré z nich vyžaruje, poškodzuje bunky v sietnici oka, čo spôsobuje jeho rýchlejšie starnutie. Pozeranie prevažne na blízke predmety v kombinácii s nedostatočným pohybom a pobytom v exteriéri vedie k tomu, že si náš zrak prispôsobujeme na pozeranie na krátke vzdialenosti a schopnosť zaostrovať do diaľky sa následne vyvíja nedostatočne.

Syndróm počítačového videnia (CVS)

Okrem krátkozrakosti zamestnancov pracujúcich so zobrazovacou jednotkou ich môže trápiť aj syndróm počítačového videnia (CVS). Tento syndróm môže mať viaceré príznaky, a to:

  • Bolesť očí
  • Pocit únavy
  • Pálenie či slzenie
  • Pocit suchého, podráždeného oka
  • Celková námaha očných svalov
  • Rozmazané alebo zdvojené videnie
  • Citlivosť na svetlo
  • Bolesť hlavy, krčnej chrbtice, ramien

Zaujímavosťou je, že väčšina týchto symptómov po ukončení práce za počítačom postupne zmizne. Niektoré príznaky však pretrvávajú, ako napríklad rozmazané videnie do diaľky, čo často súvisí aj s nastupujúcou krátkozrakosťou.

Viac o tejto téme si môžete prečítať v článku:

Bolia vás v práci oči? Môžete trpieť digitálnou únavou zraku

Digitálna únava zraku JKBOZ

Aká je prevencia?

Pracovná doba nepustí, no aj napriek tomu vieme vykonať opatrenia, aby sme si chránili zdravie. Ako prvé je dôležité správne nastaviť jas a kontrast obrazovky, umiestniť monitor do správnej vzdialenosti a zabezpečiť vhodné vybavenie pracoviska (ergonomické stoličky, myši, stoly a podobne). Následne je dôležité zamerať sa na svoj zrak a dopriať mu krátku prestávku pri práci s počítačom. Odvráťte na chvíľu zrak od monitora a požmurkajte, aby sa oči zvlhčili.

Ak nosíte okuliare, investujte do takzvaných počítačových skiel, ktoré prepúšťajú oveľa menej nebezpečného modrého žiarenia.

Nečakajte

Žiadny z uvedených príznakov netreba podceňovať, najmä ak trvajú dlhodobejšie.

V prípade akýchkoľvek vybočení z normálu sa odporúča, aby ste absolvovali dôkladné očné vyšetrenie. Zamestnávateľ má pritom povinnosť posudzovať zdravotnú spôsobilosť pre prácu so zobrazovacou jednotkou ešte pred zaradením na prácu. Túto povinnosť má taktiež prípade zrakových ťažkostí, ktoré môže spôsobiť práca so zobrazovacou jednotkou. Ak je to na základe výsledkov vyšetrení očí a zraku potrebné, zamestnávateľ zabezpečí zamestnancovi komplexné oftalmologické vyšetrenie.

Výsledky vyšetrenia

Príčiny zhoršenia zraku môžu byť rôzne – genetické faktory, očné i celkové ochorenia (cukrovka, roztrúsená skleróza), poškodenie zraku úrazom, pribúdajúci vek, ale aj životný štýl a práca. V prípade zhoršenia zraku z dôvodu refrakčnej chyby je náprava jednoduchá - stačia dioptrické okuliare alebo kontaktné šošovky.

Pri návšteve očnej ordinácie vám lekár vyšetrí oči, premeria zrak a odporučí vhodnú korekciu. V niektorých prípadoch budete potrebovať korekčnú pomôcku len pri práci so zobrazovacou jednotkou. Tieto korekčné pomôcky sú však špeciálne. Ich „špeciálnosť“ spočíva v tom, že majú ohniskovú vzdialenosť zodpovedajúcu práci so zobrazovacou jednotkou. Takéto okuliare sa poskytujú na základe odporúčania lekára a to v prípade, ak nemožno použiť bežné korekčné prostriedky.

Kto znáša náklady za korekčné prostriedky?

Ak vám predpíšu bežné dioptrické okuliare na korekciu zraku, ktoré potrebujete aj pri výkone pracovných činností, aj pri bežných činnostiach vo voľnom čase, všetky náklady znáša zamestnanec, teda vy.

Ak vám však predpíšu špeciálne korekčné prostriedky na prácu so zobrazovacou jednotkou, zamestnávateľ má povinnosť vám poskytnúť tieto prostriedky, ak je to na základe vyšetrenia očí a zraku nevyhnutné. Podľa § 7 ods. 3 nariadenia vlády SR č. 276/2006 Z. z. o minimálnych bezpečnostných a zdravotných požiadavkách pri práci so zobrazovacími jednotkami.

Podmienky preplatenia korekčných pomôcok zamestnancom

Aby vám zamestnávateľ preplatil korekčné pomôcky, musíte najskôr splniť nasledovné podmienky:

  1. Práca so zobrazovacou jednotkou
  2. Absolvovanie vyšetrenia u očného lekára – lekárska preventívna prehliadka vo vzťahu k práci
  3. Na základe vyšetrenia potreba špeciálnych korekčných pomôcok na prácu so zobrazovacou jednotkou

Podmienky, za ktorých si zamestnanci môžu žiadať o preplatenie dioptrických okuliarov, určuje zamestnávateľ. V prípade preplácania nákladov a zaobstarania samotného prostriedku zo strany zamestnanca, by malo byť v záujme zamestnávateľa upraviť tento postup interným predpisom.

Ak nesplníte uvedené podmienky, zamestnávateľ nie je povinný poskytnúť vám korekčné pomôcky, ako sú okuliare a šošovky.

Osobné ochranné pracovné prostriedky

Okrem dioptrických okuliarov sa pri práci môžeme stretnúť aj s okuliarmi, ktoré sú osobným ochranným pracovným prostriedkom. Zamestnávateľ poskytuje osobný ochranný pracovný prostriedok zamestnancovi, ak nebezpečenstvo nemožno vylúčiť ani obmedziť technickými prostriedkami, prostriedkami kolektívnej ochrany ani metódami a formami organizácie práce.

ochrana zraku

Kombinácia dioptrických a ochranných okuliarov

Čo však robiť, ak potrebujete dioptrické okuliare a zároveň aj ochranné okuliare?

Zamestnávateľ vám musí priradiť taký osobný ochranný pracovný prostriedok, ktorý poskytne účinnú ochranu pred nebezpečenstvami, zodpovedá pracovným podmienkam, vyhovuje ergonomickým požiadavkám a zdravotnému stavu zamestnanca a je zdravotne neškodný. Aby bol osobný ochranný pracovný prostriedok vyhovujúci, musia byť všetky tieto podmienky splnené.

Aj pri používaní dioptrických okuliarov existuje viac možností, ako tieto podmienky zabezpečiť, a to poskytnutím:

1. Ochranných okuliarov na dioptrické okuliare

Tieto okuliare sa nosia priamo na dioptrických okuliaroch. Poskytujú dodatočnú ochranu pred prachom, chemikáliami alebo mechanickými zraneniami, pričom neobmedzujú zrakovú korekciu, ktorú poskytujú dioptrické okuliare.

ochranné okuliare na dioptrické okuliare

2. Bifokálnych, resp. dioptrických ochranných okuliarov

Tieto okuliare kombinujú ochranné vlastnosti s dioptrickou korekciou. Majú špeciálne upravené zorníky, ktoré sú prispôsobené na mieru pre používateľa. Okuliare so stráničkami poskytujú ochranu aj z bočných strán, čím zvyšujú bezpečnosť pri práci.

dioptrické ochranné okuliare

3. Ochranných okuliarov s dioptrickou vsuvkou

Tieto okuliare obsahujú vložku s dioptrickými šošovkami, ktorá sa vkladá do ochranných okuliarov. Umožňujú používateľovi mať jasný a ostrý zrak, pričom poskytujú ochranu pred potenciálnymi rizikami v pracovnom prostredí.

ochranné okuliare s dioptrickou vsuvkou

Výber ochranných okuliarov

Interné predpisy určujú, aké osobné ochranné pracovné prostriedky zamestnávateľ poskytuje zamestnancom. Tieto predpisy vychádzajú z posúdenia rizika a vyhodnotenia nebezpečenstiev, ktoré vyplývajú z pracovného procesu a prostredia. Prostriedky musia zabezpečiť ochranu pred nebezpečenstvami, ktorým sú zamestnanci vystavení pri práci.

Pri výbere a použití vhodných ochranných okuliarov je potrebné analyzovať všetky riziká na pracovisku a na základe toho zvoliť správne ochranné okuliare. Civilné dioptrické okuliare nie sú vhodné do pracovného prostredia, kde je potrebná ochrana zraku pred nebezpečenstvami, pretože nespĺňajú všetky požadované vlastnosti ochranných okuliarov.

Záver

Dioptrické okuliare sú nevyhnutnou pomôckou pre mnoho ľudí, najmä pri práci so zobrazovacími jednotkami, kde naše oči čelia veľkej záťaži. Pravidelné očné prehliadky a vhodné korekčné pomôcky dokážu výrazne prispieť k ochrane nášho zraku a celkovému komfortu pri práci. Zamestnávatelia sú povinní poskytovať špeciálne okuliare, ak to vyžaduje zdravotný stav, preto je dôležité vedieť, kedy a za akých podmienok možno žiadať ich preplatenie. Predchádzanie problémom so zrakom je vždy lepšou voľbou ako riešiť následky.

FAQ

1. Ako často by som mal meniť svoje dioptrické okuliare?
Odporúča sa kontrola zraku každé 1–2 roky, aby ste zistili, či sa dioptrie nezmenili. Ak pocítite zhoršenie zraku alebo problémy s aktuálnymi okuliarmi, návšteva očného lekára by mala byť čo najskôr.

2. Kedy má zamestnávateľ povinnosť preplatiť dioptrické okuliare?
Zamestnávateľ je povinný preplatiť špeciálne korekčné pomôcky, ako sú okuliare na prácu so zobrazovacou jednotkou, ak sú predpísané na základe očného vyšetrenia.

3. Aký je rozdiel medzi bežnými a počítačovými okuliarmi?
Bežné okuliare korigujú zrak podľa bežných potrieb človeka, zatiaľ čo počítačové okuliare majú špeciálnu ochranu proti modrému svetlu a sú optimalizované na strednú vzdialenosť, čo je ideálne na prácu s počítačom.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *